[O1] Oponki na lato - czas się rozejrzeć

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pete2
    Drive
    • 2007
    • 82

Zamieszczone przez AdamB
    pete2, wrzuciłem zdjęcia opony 205/55R16 CPC 2 na mojej O2 .Ciśnienie 2.2 bar
    U Ciebie jest normalniej przy 2.2, u mnie coś jest nie tak. Co może być przyczyną takiego zmiękczenia na bokach?

Komentarz

• tomekkowalski
      Drive
      S_OCP Member
      • 2007
      • 71

Generalnie więc nadmierna wnikliwość może człowiekowi zaszkodzić na zdrowie psychiczne, jeszcze chwila a jeździłbym dalej na zimowych :haha:
      uf...[/quote]

kurcze a ja dalej na zimowych, już miałem kupować Fulda carat progresso ale " fachowiec "
      tak mnie do nich zniechęcił, że dalej na żadne nie jestem zdecydoawny

Komentarz

• mcieq
        Classic
        • 2008
        • 18

Zastanawia mnie narzekanie na GY Excellence? W opini wielu osób z którymi kosnultowałem zakup czegoś po "cudnych" oryginalnie montowanych Matadorach GY były jedną z lepszych i droższych propozycji. Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Mam GY zarówno zimowe UG7 i letnie. Jeżdziłem już na róznych oponach (Conti, Barumy, Gislaved) i musz przyznać że GY mają u mnie 6 z plusem. Tak cicho nie miałem nigdy w samochodzie. Nie wypowiam się na temat ścieralności bo troszkę za krótko. Ale wrażenia do tej pory same pozytywne. Zimówki już drugi rok i nadal bardzo dobry bieżnik (wystarczy na jeszcze jeden sezon a może dwa... Ja osobiście polecam GY

Komentarz

• mdo1
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 441

Zamieszczone przez mcieq
          Ja osobiście polecam GY
          OT wprawdzie, ale moze wybacza

ja tez bym polecil zimowki UG7, jezdzilem wczesniej na conti, (fakt, ze w innym aucie) i wg mnie UG7 wcale nie sa od conti gorsze
          mialem okazje je sprawdzic przy zimowym zalamaniu pogody, akurat mialem dluga trase do zrobienia, w tym cala A2
          jedyny problem to to, ze maja, przynajmniej moje, dosc duze niedokladnosci wykonania, bo spore ciezarki trzeba kleic
          myslalem, ze to felgi, ale przy zakladaniu letnich conti sie okazalo, ze sie wywazaja pieknie, wiec jednak w UG jest z tym jakis problem

Komentarz

• rafalus
            L&K
            • 2005
            • 1140
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

i co tu kupic? Moze zostac przy P7. Tylko ten halas. Ale w deszcz super,
            Jak sie wchodzi w zakrety. Powiem szczerze ,ze leciałem na nich po kretych drogach przy lekkich opadach i było super pozytywnie. A było to 160km/h Poza tym fajnie wygladaja z boku.
            AdamB a kolego sprawdz ile masz od felgi do asfaltu a ja zobacze u siebie. Zrobił bym tez zdjecie.
            U mnie skraj felgi do asfaltu to ok 5.5cm( czyli opona ma tyle)
            ALe opony mam wlasciwie zdarte z przodu. Ty masz inny rant niz u w P7 duzo mniejszy.
            Dlatego wydaje sie ,ze opona jest bardzej wybrzuszona na zdjeciu 038. U mnie rant opony ochronny jest odstajacy dlatego opona wydaje sie nie miec takiego brzucha.
            A na koleinach jest tendencja do plywania?
            nowy cSIMC od Aliego
            seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
            Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• RsKris
              Drive
              • 2004
              • 42

No i koniec tej katorgii i wybierania , i ciągle niezdecydowanie :?

Kupiłem w końcu Dunlopy SP Sport 9000, ale stałem jak dziecko przy dwóch rodzajach, Toyo czy Dunlop Dunlop czy Toyo... ;/
              Zdecyddowałem tak ponieważ nie latam już na codzień jak na rajdach, ale również nie tocze się wytrzymać powinna dłużej niż Toyo , bo ma twardszą mieszankę, Toyo może byc bardziej przyczepna ale krócej wytrzyma.... Toyo jest twardsza więć pewnie troszku mniej komfortowa.... i cena za jaką nabyłem....270
              Pierwsze wrażenia...jeszcze trudno opisać...ale: kieruje się pewnie i precyzyjnie, na mokrym dobrze się trzyma i dobrze hamuje!! a co będzie dalej czas pokaże..... współczuje tym którzy jeszcze nie wybrali ;p

Takie super ceny mają w MotoHurcie na Saskiej, oto link:

http://www.motohurt.com/ sprzedaje w innych cenach dla znajomych

Uderzajcie od razu do Roberta-prezes fajny młody kolo, a na kogo sie powołać... hmmm
              Octavia Czarna RS name Dzyr..myśle że przebije wszytkich w cenach
              *** New Auta do 30% Taniej z Salonu PL ***
              www.cars4vip.pl

Komentarz

• wrobel
                Rider
                S_OCP Member
                • 2008
                • 365

Też kupiłem Klebery Dynaxer HP2 195/65/15. Oponki są świetne (wg. mnie :wink: )na mokrej nawierzchni, w porównaniu do starych opon, której już podchodziły pod sliki (też Klebery były) bardzo ciche ale to oczywiście subiektywne doznanie. Jak za cene 700 zl za komplet to dla mnie rewelacja.

Komentarz

• kmink
                  L&K
                  • 2007
                  • 1360
                  • Superb III (3V3)

Opony samochodowe: opony letnie i zimowe. Najlepszy polski sklep internetowy z oponami! 10 lat na rynku. 1 000 000 klientów. Dostawa gratis. SPRAWDŹ CENY!

już na początku maja zakładam mam nadzieje ze bedą OK, poprzednio miałem od nich zimówki

Opony samochodowe: opony letnie i zimowe. Najlepszy polski sklep internetowy z oponami! 10 lat na rynku. 1 000 000 klientów. Dostawa gratis. SPRAWDŹ CENY!

zajefajne - w temacie o zimówkach napisałem pare słów
                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• borut
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 299

Zamieszczone przez kmink
                    http://www.opony.com/opon...mcontact_2.html

już na początku maja zakładam mam nadzieje ze bedą OK, poprzednio miałem od nich zimówki
                    a jeszcze niedawno widzialem je po 283 w jakims sklepie internetowym
                    Powered by VSI PRINS

Komentarz

• kmink
                      L&K
                      • 2007
                      • 1360
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez borut
                      Zamieszczone przez kmink
                      http://www.opony.com/opon...mcontact_2.html

a jeszcze niedawno widzialem je po 283 w jakims sklepie internetowym

ja z indeksem W?
                      ja najtaniej za jakieś 298 ale z 2007r potem juz tylko opony.com a teraz jeszcze sa droższe chyba
                      Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                      https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                      www.dpfserwis.pl

Komentarz

• nico21
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 2640
                        • Volkswagen

ja ostatnio kupiłem te:

przejechałem na nich niecałe 1kkm i jak na razie jestem bardzo z nich zadowolony.
                        DACAR.team

Komentarz

• cysterniarz
                          RS
                          • 2008
                          • 1887
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

A co sądzicie o MATADOR MP42 (205/60/r15 91V) :?: Słyszałem o niej dobre opinie - długa żywotność i stosunkowo cicha, a i cena tez przystepna. Rozważam tez Kleberki HP2 (tu widze opinie są jednoznaczne, że gumki są bdb.) Różnica w cenie w/w kompletów to ok 140zl na korzysc Matadora ale czy warto tu zaoszczędzić :?: Może mial ktos jakies doswiadczenia z MP42 :?:

Komentarz

• Let_it_be
                            Classic
                            • 2008
                            • 19

Ja również kupiłem kilka tygodni temu Klebery Dynaxer HP2. Zrobiłem już na nich 1500 km i póki co jestem bardzo zadowolony. Są w miare ciche i bardzo dobrze zachowują się na mokrej nawierzchni. Mają idealny stosunek jakości do ceny

Komentarz

• tkok
                              Classic
                              • 2008
                              • 1

Jeździłem (lub nadal jeżdże) na:
                              Yokohama AVS (195/65/R15 H) - letnie, dobra przyczepność, dużo słabiej na mokrym, stosunkowo głośne
                              Yokohama AVS db (195/65/R15 T) - zimowe, dobra przyczepność, stosunkowo głośne ale w normie
                              Dynaxer hp2 (195/65/R15 91H) - bardzo dobre, ciche, dobra przyczepność, niestety przetarłem i musiałem wyrzucić
                              Michelin alpine (195/65/R15 91H) - zimowe, przyczepność nie powalała ale były ciche
                              Dunlop SP SPORT (205/55/R16 91 W) - letnie, bardzo głośne, na mokry bardzo słaba przyczepność, wręcz nie do jazdy, jeszcze nie zużyte a już chcę wyrzucić i kupić nowe
                              Continental T810 (195/65/R15 91T) - zimowe, super przyczepność, super ciche, najlepsze opony jakie kiedykolwiek miałem. Po zakupie tych opon stwierdziłem że nigdy nie kupię nic innego niż Continental - wole dopłacić i mieć spokój i ciszę.

Komentarz

• b-bar01
                                Elegance
                                • 2007
                                • 985
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez tkok
                                Yokohama AVS (195/65/R15 H) - letnie, dobra przyczepność, dużo słabiej na mokrym, stosunkowo głośne
                                Jeździłem na takich (avs db 500 195/65/15 V) kilka sezonów i moje odczucia są zupełnie inne, może to wina innego indeksu prędkości.
                                Byłem bardzo zadowolony, auto jechało jak po szynach, niezależnie od tego czy było sucho czy mokro, do tego zupełna cisza. Dlatego następny komplet to też Yokohama, tylko że A.Drive.
                                pzdr.
                                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9943
                                  • Ford

Dynaxery mam i ja. Komplet za 680zł. Co do różnicy pomiędzy moimi starymi gumami (GoodYear NCT-5): różnic w prowadzeniu nie czuję, są chyba odrobinę cichsze (szczególnie na frezowanym asfalcie), cena zdecydowanie korzystniejsza.
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• mac77
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 9

Witam,
                                    a może coś z tego wybrać
                                    http://www.autocentrum.pl/go/338__Audi_-_Test_opon_letnich_19565_R15V_(2008)________145041 4118.html

Test ADACA 195/65/R15 index V. Czy Waszym zdaniem Kleber to lepsza marka niż Firestone? Bo ja osobiście myślę o Firestone FIREHAWK TZ200FS całkiem spoko wypadły w tym teście ADAC a Klebera tam nie było.

A jeszcze jedna sprawa. W serwisie oponiarskim powiedziano mi że nie ma sensu brać indeksu za dużego gdy mało się jeździ bo im wyższy indeks tym opony są twardsze i zanim bieżnik się zużyje one skruszą się.
                                    www.sobitech.com.pl

Komentarz

• giiiienek
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 242

ja kupiłem z tych turanza er300 zrobiłem juz jakies 10tys km i całkiem spoko bardzo dobra przyczepnosc dosyc ciche polecam . Tylko ze ja kupiłem z indeksem h na co mi v

Komentarz

• mad_A
                                        Classic
                                        • 2008
                                        • 20

witam
                                        nowy tu jestem, nie chcę z miejsca zakładac nowego tematu, więc pisze w tym, mam nadzieję, że się jeszcz enie zestarzał..
                                        wczoraj kupiłem 3 letnią O II kombi 2.0 BKD z przebiegiem 78 kkm, z pewnego źródła (szef )
                                        Tylne opony (205/55 R16 ) to Barumy Bravuris - strasznie hałasują; powyżej 70 km/h huczą jak łożyska
                                        ale sprawdziłem całe zawieszenie - wszystko gra.
                                        Podobno to badziewne opony. Nie są typowo wyząbkowane, tylko mają wgłębienia ledwo wyczuwalne dłonią (to ocena mechanika a nie oponiarza ) - macie jakieś sugestie co to może być ?

No i najważniejsze - co kupić w zamian?
                                        Z przodu są Firestone FHSZ90 205/55R16 91 V
                                        Ja przymierzałem się do Bridgestone Turanza ER300 (miałem je wcześniej w Astrze, były OK)
                                        tutaj przeczytałem o Kleberach DYNAXER HP 2 - wygląda to nieźle i cena korzystniejsza od ER300.. wcześniej o nich nie słyszałem - rzeczywiście sa takie dobre ?

będę wdzięczny za sugestie -

pzdr.

aha.. i jeszcze jedno.
                                        Znalazłem taki tekst:
                                        "Opinia użytkownika:
                                        do przedmówców : opony asymetryczne nie nadają się do samochodów z zawieszeniem wielowachaczowym. zawieszenie takie płynniej i szybciej zmienia ustawienie opon do powierzchni drogi i dlatego przy minimalnych już luzach w takim zawieszeniu już po 10-15 tys km pojawia się zjawisko wyząbkowania opony, czyli nierównomiernego jej zużycia na obwodzie. najlepsze w takim przypadku są opony symetryczne w tym także kierunkowe. takie opony jak p7 nadają się idealnie do zawieszeń prostszych np kolumna+wachacz, ewentualnie belka skrętna."
                                        napisał to jeden użytkowników Pirelli P7
                                        - co o tym myślicie ?
                                        THE NEW SKODA OCTAVIA.
                                        AVAILABLE WITH 2 ZONE AIR-CONDITIONING

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez mad_A
                                          mają wgłębienia ledwo wyczuwalne dłonią (to ocena mechanika a nie oponiarza ) - macie jakieś sugestie co to może być ?
                                          no własnie wyząbkowanie, albo jego poczatki.
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• tomekjmopl
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1187
                                            • Opel
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mad_A
                                            "Opinia użytkownika:
                                            do przedmówców : opony asymetryczne nie nadają się do samochodów z zawieszeniem wielowachaczowym. zawieszenie takie płynniej i szybciej zmienia ustawienie opon do powierzchni drogi i dlatego przy minimalnych już luzach w takim zawieszeniu już po 10-15 tys km pojawia się zjawisko wyząbkowania opony, czyli nierównomiernego jej zużycia na obwodzie. najlepsze w takim przypadku są opony symetryczne w tym także kierunkowe. takie opony jak p7 nadają się idealnie do zawieszeń prostszych np kolumna+wachacz, ewentualnie belka skrętna."

napisał to jeden użytkowników Pirelli P7
                                            - co o tym myślicie ?
                                            Mhm - ciekawostka - to pytanie dlaczego Skoda na pierwszy montaż, np. do O II z zawieszeniem wielowachaczowym z tyłu, daje Michelinki Energy, bynajmniej niekierunkowe ?? :P

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                              Mhm - ciekawostka - to pytanie dlaczego Skoda na pierwszy montaż np. do O II z zawieszeniem wielowachaczowym z tyłu daje Michelinki Energy bynajmniej nie kierunkowe ?? :P
                                              to akurat żaden argument IMHO.
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• tomekjmopl
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1187
                                                • Opel
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                                to akurat żaden argument IMHO.
                                                W sumie racja - może być przecież powód najprostszy - business is business :wink:

Komentarz

• mad_A
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 20

Ciekawy artykuł o ząbkowaniu
                                                  chyba trochę wyjaśnia sprawę w wielowahaczowych.
                                                  Do tego parę wskazówek dot. przekładania opon/kół.. moze się komuś przyda

Jeśli chodzi o wybór nowych opon, dalej jestem w kropce..
                                                  Dobija mnie rozbieżność między wynikami testów ADAC (sponsoring ?) a opiniami użytkowników
                                                  (wiadomo jak w większości jest z ich obiektywnością i profesjonalizmem)
                                                  THE NEW SKODA OCTAVIA.
                                                  AVAILABLE WITH 2 ZONE AIR-CONDITIONING

Komentarz

• zurcio
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2046

mad_A, http://www.opony.com/opony/53537_con...contact_2.html

Osobiście latam na takich i na lepsze jeszcze nie trafiłem,
                                                    sucho, mokro - zajebi...., mogłyby być trochę cichsze ale coś za coś ...

[ Dodano: Wto 09 Wrz, 08 10:49 ]
                                                    acha, no i nie przeraź się ścieralnością - przy ostrej jeździe więcej jak 20kkm nie wytrzymają, ale trzymanie I klasa, :lol:
                                                    Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

Pracuję...